Skip to main content

ΚΔΑΠ

«Πασχαλινά αβγά … με τον τρόπο του Henri Μatisse!» Αβγά εμπνευσμένα από έργα Τέχνης

Για  να περάσουμε δημιουργικά τις μέρες της απομόνωσης στο σπίτι και τον εορτασμό του Πάσχα, ας δούμε τα πασχαλινά αβγά  ως μικρούς καμβάδες ζωγραφικής!

Ο Henri Matisse (1969 – 1954)  ήταν ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου   Ζωγράφιζε όλα τα   θέματά του με έντονα, φωτεινά, εκρηκτικά  χρώματα  γι΄ αυτό θεωρείται ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φωβισμού – από τη γαλλική λέξη «fauve» που σημαίνει «θηρίο».  Ο  ζωγράφος  τα τελευταία χρόνια της ζωής του αναγκάστηκε να είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, χωρίς να μπορεί  να ζωγραφίζει με τον παραδοσιακό τρόπο. Μέσα στη δύσκολη αυτή περίοδο  δημιούργησε τα πλέον εντυπωσιακά έργα, τα gouaches découpées, με την τεχνοτροπία της χαρτοκοπτικής. Ο Matisse περιέγραφε τη διαδικασία της δημιουργίας αυτών των εντυπωσιακά φωτεινών, έργων ως «ζωγραφική με ψαλίδι».

Tι θα λέγατε να δοκιμάσουμε και εμείς;

Yλικά

  • Μεταξόχαρτο – tissue paper- ή χαρτί γλασέ σε διάφορα χρώματα
  • Χαρτόκολλα αραιωμένη τύπου ατλακόλ
  • Πινέλα
  • Πολύ καλά βρασμένα αβγά (κατά προτίμηση λευκά)

Οδηγίες

Κόβουμε  το χαρτί σε μικρά  ορθογώνια ή τετράγωνα  κομμάτια

Διαλέγουμε μια ποικιλία φωτεινών χρωμάτων

Τοποθετούμε τη χαρτόκολλα σε ένα μικρό δοχείο και προσθέτουμε νερό

Τοποθετούμε πάνω στο αβγό το κομμάτι του χαρτιού και  «ζωγραφίζουμε» με το πινέλο που έχουμε βουτήξει στη χαρτόκολλα.  ΠΡΟΣΟΧΗ! Πρέπει να καλυφτεί καλά όλη η επιφάνεια του χαρτιού με την κόλλα.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια  ώστε να καλυφτεί όλη η επιφάνεια του αβγού

Φροντίζουμε τα κομμάτια των διαφορετικών χρωμάτων να ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο σε κάποια σημεία για μεγαλύτερη χρωματική ποικιλία

Αφήνουμε όλο το βράδυ να στεγνώσουν.

Την επόμενη μέρα έχουμε αβγά αριστουργήματα με τον τρόπο του Henri Matisse!

 

Πρόταση του δικτύου ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Σχεδιασμός- Επιμέλεια:   Λίνα Μουσιώνη, παιδαγωγική υπεύθυνη

Close Menu